secties linosnede monotype etsen droge naald foamdruk tekenen

 

Wat is grafiek?

Grafiek is een vorm van beeldende kunst, zoals bijvoorbeeld schilderen, tekenen, beeldhouwen en fotografie. Om tot een kunstwerk te komen gebruik je bij grafiek een drukpers. Niet een waar je honderduizend stuks per uur mee drukt, maar eenvoudige handbediende, soms antieke, persen.

Het mooie van grafiek is dat je meerdere exemplaren kunt afdrukken (een oplage) en dat de techniek heel eigen resultaten oplevert, die met schilderen of tekenen niet te realiseren zijn.

Bekende kunstenaars die met grafiek zijn bezig geweest zijn onder andere Rembrandt en Picasso, maar bijna alle kunstenaars hebben wel eens grafiek gemaakt. Heel veel niet-professionele kunstenaars zijn bezig met het maken van prenten, van heel kunstzinnige dingen tot bijzondere uitnodigingen of kerstkaarten.

In Atelier Congo kun je hoogdrukken (linosnede) en etsen maken. Monotype wordt ook aangeboden maar hoort officieel niet tot de grafiek. Een aardige indruk van wat er al gemaakt is krijg je op deze site

Er zijn een aantal grafische technieken, hoogdruk, diepdruk, vlakdruk en zeefdruk. Sommigen rekenen fotografie ook tot grafiek en soms worden ontwerpen die uit de printer komen ook al grafiek genoemd.

De basis van de 'oude' grafische technieken is de drukvorm. Met die drukvorm ga je drukken door inkt aan te brengen en die inkt (meestal) op papier over te brengen. Door dat inkten te herhalen kun je in principe hoge oplages maken.

Hoogdruk

Wat hoog ligt op de drukvorm wordt ingeïnkt en afgedrukt. Het eenvoudigste voorbeeld is een stempel. De hoogdrukvorm kan ook een plaatje linoleum zijn of een houten plank. De delen die geen inkt mogen krijgen moeten worden weggesneden of -gegutst.

 

hoogdruk uitleg

 

Bij het ontwerpen moet worden opgelet dat de afdruk later in spiegelbeeld op het papier komt. Zie ook www.linosnede.nl

 

Diepdruk

In tegenstelling tot hoogdruk wordt het beeld vanuit de dieper liggende delen van de drukvorm ingeïnkt en afgedrukt. Om zover te komen zijn er verschillende methoden:

Graveren

Met een burijn steek je de lijnen uit een relatief zacht metaal, zoals koper en zink. In het verleden zijn daar verbijsterende plaatjes mee gemaakt.

Etsen

De drukvorm (zink of koper) wordt afgedekt met een zuurbestendige laag. Door die deels open te krassen ligt de tekening 'bloot' en kan de plaat in etsend zuur worden gelegd. Alleen op die blote delen wordt metaal weggehaald en ligt de tekening IN de plaat.

Droge naald

Dit lijkt op graveren, maar er wordt geen metaal weggestoken maar gekrast.

 

Diepdruk uitleg

 

Vlakdruk

Met deze techniek is iets vreemds aan de hand: de drukvorm heeft geen hoge of diepe delen maar blijft geheel vlak. Het beeld wordt met vet materiaal getekend, daarna wordt de drukvorm bevochtigd en met een rol vette inkt ingerold. Het vet van de inkt wordt alleen door de vette tekening opgenomen en van de vochtige delen afgestoten. Na het afdrukken kan de drukvorm opnieuw worden bevochtigd en ingeïnkt.

Deze methode is in de 18e eeuw door Senefelder uitgevonden toen hij vlakke stenen gebruikte voor een nieuw te ontwikkelen druktechniek en daarom steendruk werd genoemd. Later is deze techniek verder ontwikkeld met zinken platen en toen aluminium een beter medium bleek te zijn en de druk via een rubberen rol op het papier een beter resultaat gaf was de offset druktechniek geboren.

Het aanbrengen van de tekening is makkelijker dan die van hoog- en diepdruk, het prepareren en drukken is wat moeilijker.


 

Vlakdruk uitleg 

 

Zeefdruk/Doordruk/Sjabloondruk

Naar het schijnt hadden de Chinezen deze techniek al lang geleden onder de knie, bij ons is zeefdruk vooral iets van de 20e eeuw. 

Een gaas, opgespannen in een raamwerk, wordt deels afgedekt. Door de open delen kan inkt worden gedrukt. Dat afdekken kan met verschillende materialen, zolang die niet reageren op de inkt. Papieren sjabloon en inkt op waterbasis is vragen om problemen, bijvoorbeeld. Door het gaas in te smeren met lichtgevoelige pasta en te belichten met een negatief kunnen er fotografische afbeeldingen worden gedrukt.

De stencilmachine, groot geworden in de jaren '60 en '70, is ook een vorm van zeef/doordruk, net als het (papieren) sjabloon.

Let op: bij deze druktechniek hoeft NIET in spiegelbeeld te worden gewerkt.

 

 Zeefdruk uitleg

 

Voor de goede orde:

Grafiekatelier Congo biedt géén lithografie en zeefdruk aan.

 

Links

Wikipedia | Vereniging voor originele grafiek

 

 

 

16 juli tot 19 augustus 2018

Openingstijden

maandag tot en met zaterdag

10:00 - 12:30 uur
14:00 - 16:30 uur

Het atelier is gesloten als er een tekenwandeling is georganiseerd

Kosten

Per dagdeel 20 euro, exclusief materialen

De creatieve zomerworkshops
van Atelier Congo vinden plaats op
Domaine de Mialaret

Domaine de Mialaret - Neuvic

Route d' Egletons,
19160 Neuvic, Corrèze, France

Contact

met Grafiekatelier:

Henny van Ham te Dordrecht:
+31(0)6 44842630,
info@grafiekatelier.nl

Voor deelname aan de workshops is geen voorkennis of talent vereist


 • prijzen, tijden en data onder voorbehoud, er kunnen geen rechten worden ontleend aan de gegevens op deze site
 • Grafiekatelier (Atelier Congo), Gkk/Ds en Mialaret zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade tijdens of vanwege cursussen en/of workshops.
 • het is niet toegestaan de werkplaats te betreden zonder toestemming van bevoegde personen en binnentreden is op eigen risico
 • voor alle workshops kun je je inschrijven in het atelier tijdens openingstijden en gedurende informatiebijeenkomsten
 • workshops gaan van start bij voldoende aanmeldingen
 • sommige workshops zijn niet geschikt voor (jonge) kinderen. De leeftijdsgrens die hier en daar wordt aangegeven is indicatief,
 • ouders blijven te allen tijde verantwoordelijk voor hun kind(eren),
 • alle workshops vinden in principe plaats in of starten vanaf het atelier 'Congo'
 • materialen zijn er tot de voorraad strekt
 • de kosten van de workshop moeten direct na afloop contant worden betaald
 • contact Henny van Ham: (mobiel NL) 06 44 84 26 30 of info@koffiekoek.nl

Workshops voor groepen

door Henny van Ham

brochure beeld en geluid - workshops Henny van Ham brochure Computer - workshops Henny van Ham brochure Grafiek - workshops Henny van Ham brochure Tekenen - workshops Henny van Ham

Van de website brochures.koffiekoek.nl

Gkk/Ds
Grafische Koffie-, Koek- en Dansshow: Grafische Kunst en Vormgeving

Tekenwandeling
Wandel, stop om te kijken, ga zitten en teken wat je ziet. Zowel in de stad als in de natuur, met handige tips van de kunstenaar. Talent is mooi meegenomen maar niet nodig.

Linosnede
Site over hoogdruk/linosnede, met wetenswaardigheden, trips en trucs aangaande deze druktechniek

Workshops voor groepen
Brochures voor wie een creatieve activiteit voor een groep zoekt.
Zoals Beeld & Geluid, Computer, Grafiek en Tekenen.

de Computerclub
Creatief met computers. Cursussen en workshops voor iedereen vanaf 8 jaar

Creatieve Workshops
Globaal overzicht van creatieve workshops door Henny van Ham,
in binnen- en buitenland.

Grafiekwerkplaats
Mobiel grafiekatelier (linosnede, etsen, foamdruk en droge naald)
in Nederland en België

Lullig Boekje
Artistieke uitgaven in een kleine oplage